Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uusi kiuas savusaunaan

Lähetetty 6.4.2016

Meren rannassa sijaitsevan savusaunan kiuas oli romahtanut. Tehdasvalmisteisen valumassantapaisesta tehdyn kiukaan tulipesän kansi oli pudonnut kivien painosta tulipesää. Saunassa on saunottu kymmenisen vuotta. Saunojien mielestä kiuas oli vähän pienehkö, ei tullut enää saunomisillan jälkeisenä aamuna löylyjä. 

Uutta kiuasta miettiessään saunojat päätyivät muurauttaa tiilisen kiukaan. Savusaunassa oli hyvä tila reilulle kiukaalle. Päädyimme 4 tiilen x 4,5 tiilen kokoon ( 1070 x 1210 mm) korkeuden ollessa 1400 mm. 

Vanhan kiukaan suuluukku oli saunan lämmittäjän mielestä liian pieni. Uudeksi luukuksi valittiin Pislan 501 takkaluukku (410 x 410 mm). Kiukaan kivitilan koko on n. 650 x 650 x 700 eli kiveä mahtuu vajaat 300 l. Tulitiiliä kuluu n. 230 kpl ja perustiiliä 270 kpl. Muurauspainoksi kiukaalle muodostuu siis reilut 2000 kg.

 

Kiukaan muuraustyöhön ryhdyin huhtikuun alussa.

Valoin kivien kannatinpalkit etukäteen valumassasta ajatuksena, että varmasti kestää. Kannatinpalkit lepäävät tulipesässä tukevien kynnysten päällä ja ovat tarvittaessa vaihdettavissa. Kiukaan ulkokuoren muurasin perustiilestä muurauslaastilla. Tulipesän muurasin venäläisestä tulitiilestä. Myös kivitilan sisäpuolen muurasin tulitiilestä, saunojat halusivat kiukaasen massaa ja minä vahvuutta. Perustiilestä muuratun ulkokuoren ja tulitiilikivitilan väliin laiton tuuman verran palovillaa.

Kiukaan yläpää halkeaa ajan saatossa usein kivitilan aiheuttamasta paineesta. Teetin kiukaaseen n. 90 cm korkeudelle 8 mm L-raudasta pannan estämään ulkokuoren halkeaminen. Ennen vanhaan näitä pantoja tehtiin hirrestäkin ja sidottiin saunan hirsiseinään ulkopuolisella kiilauksella.

Vanhassa kiukaassa oli isolla luukulla varustettu tiivis metalli kansi. Kansi haluttiin myös uuteen kuikaaseen.

Vanhassa savusaunassa muuraaminen on pimeää ja nokista puuhaa. Valoin valumassavalut ennen muurausta, siis kivien kannatinpalkit, tuhkapesän ja tulipesänluukun ylityspalkit. Kiukaan muuraus kesti 22 tuntia ja valujen kanssa yhteensä 24 tuntia.

 

Uusi kiuas pääsee tositoimiin tulevana vappuna.

Toivotaan hyviä, pitkäkestoisia löylyjä ja kiukaalle pitkää ikää.

 

 

                                        

 

                          Muurataan yhdessä turvallisesti tiilestä.