Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tuvan lieden muuraus vanhaan porvaristaloon.

Lähetetty 2.8.2016

Vanhoissa taloissa työskentely on lähes poikkeuksetta kiinnostava ja innostava kokemus, niin tälläkin kertaa.

Vanhan porvaristalon keittiössä oli alkuperäinen savuhormi. Tähän savuhormiin on todennäköisesti ollut alunperin liitettynä leivinuuni, liesi ja lieden kuuppa. Keittiössä oli tällä hetkellä kolmisenkymmentä vuotta sitten asennettu tehdasvalmisteinen puuliesi.

Talon väki halusi talon henkeen sopivamman keittiön muurin. He päätyivät paikalleen muurattuun paistinuunilliseen lieteen. Liesi ja sitä ympäröivä muuri laatoitettaisiin vanhojen kaakelien kokoisilla ja näköisillä laatoilla puskusaumoin.

Isäntäväki tilasi työn Merimuurilta ja muurausajankohdaksi sovittiin juhannuksen seutu kesäkuussä -16.

Työ alkoi vanhan lieden poistolla ja ympäröivän muurauksen purulla. Myös muuria kiertävä laatoitus piikattiin pois. Laattojen piikkauksen yhteydessä muurauksesta irtosi kauttaaltaan myös vanha rappaus.

Muuri/hormisto on muurattu vanhaan tapaan syrjälleen n. 75 mm paksusta umpitiilestä savilaastilla. Tein laattojen ja rappauksen piikkauksen vasaraa ja meisseliä käyttäen, jottei savilaasti-syrjätiilimuuraus vaurioidu.

Kastelin piikatun ja siivotun tiilipinnan päivän päätteeksi reilusti vedellä seuraavana päivänä suoritettua rappausta varten. Jo valmiiksi kostea tiili ei ime liian nopeasti rappauslaastin vettä itseensä ja näin rappauksesta tulee vahvempi. Rappasin muurin kalkkisementtilaastilla kauppanimeltä Weber käsirappauslaasti. Rappauksen jälkihoito, eli riittävä kastelu rappaustyön jälkeen on tärkeää. Näin estetään rappauksen liian nopea kuivuminen. Nopea kuivuminen aiheuttaa laastin halkeilua, irroittaa rappauksen alustastaan ja kun laastin sideaineet ja runkoaineet eivät ehdi kiinnityä riittävästi keskenään, laasti jää heikoksi.

Muurasin lieden umpiperustiilestä savilaastilla. Lieden kaikki luukut, paistinuuni ja päällinen asennetaan paikoilleen vasta laatoituksen jälkeen. Lieden tulenkestävyyttä edellyttämät osat valoin tulenkestävästä valumassasta mutta tämänkin työn tein aivan viimeiseksi laatoituksen ja lieden osien asunnuksen jälkeen.

Lieden ja sitä ympäröivän muurin laatoitin valkoisella sileällä ja teräväreunaisella 250 x 400 mm laatalla. Asiakas valitsi laatan, joka oli ulkonäöltään mahdollisimman lähelle vanhaa kaakelia. Laatat laatoitettiin puskusamoin vanhan kaakeliasennuksen tyyliin ja saumattiin luonnonvalkoisella laastilla.

Latoituksen jälkeen asensin kaikki luukut, lieden päällisen ja paistinuunin paikoilleen. Tein muotit lieden sisälle tulenkestävää valumassavalua varten. Valoin tulipesän ja tiivistin lieden päällisen.

Viimeisenä työaamuna poistin valumuotit lieden sisältä ja puhdistin ja viimeistelin lieden sisältä ja ulkoa. Sitten vain arina paikoilleen ja nokiluukkuun ja lieteen pienet prasut. Korkea piippu ja sopivat lämpöolosuhteet takasivat uudelle liedelle hyvän vedon.

Mukava työ ja mukava porvaristalon isäntäväki.

 

                                        

 

                          Muurataan yhdessä turvallisesti tiilestä.