Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Saunatuvan ruukintiilinen piippu

Lähetetty 28.12.2016

Piippu Ruukin tiilestä.

Vanhan torpan pihapiiriin rakennetaan uutta saunatupaa. Arkkitehti on päätynyt erikoiseen hormiratkaisuun. Saunan ja tuvan tulisijojen kaksihorminen piippu sijoitetaan rakennuksen ulkopuolelle aivan räystäslinjasta ulospäin. Piippu sijaitsee saunan takana terassilla ja sen kylkeen muurataan tulevana kesänä ulkoavotakka.

Hormi ja takka muurataan harmaasta Ruukin tiilestä. Tiiltä valmistetaan Ylivieskan Tiileri-tehtaalla. Piippu muurataan ML 5 muurauslaastilla täyteen saumaan ilman saumausta.

Saunan kiuas ja tuvan Jotul 602 kamina liitetään omiin hormeihin yläliittymillä. Kuvassa näkyy muurattu hormiyhde, joka tukeutuu kantavaan 200 mm harkkoseinään. Hormiyhteessä on n. 800 mm vaakavedot, joissa on riittävä nousu vetoa parantamaan. Hormeihin ei muurata savupeltejä. Savupellit asennetaan tulisijojen yläliittymäputkiin.

Piippuun asennetaan umpinainen betoninen piipun hattu. Hormeihin tehdään piipun hatun alle savunpoistoaukot kahdelle sivulle.

Saunatuvan katemateriaali on huopa. Kattoon tehdään ohjain siirtämään lappeelta valuvat vedet piipun sivuilta lähteviin ränneihin. Nuohoojaa varten tehdään katolle lapetta ja hormia vasten vaaka-askelma, joka laitetaan paikoilleen nuohotessa.

Piippu rakennuksen räystäslinjan ulkopuolella on harvinainen ratkaisu. Arkkitehti ja rakennuttajat pitävät ratkaisua onnistuneena ja ovat

                                        

 

                          Muurataan yhdessä turvallisesti tiilestä.