Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Puukkosepän peltimuuri, ahjotakka sekä pikku liesi

Lähetetty 7.4.2016

AhjotakkaAhjotakkaMuurasin mielenkiintoisen tulisijakokonaisuuden puukkosepän ateljeeseen.

Ateljeen keskelle siis muurattiin arkkitehdin suunnittelema peltimuurin, pikkulieden, avotakkanakin toimivan ahjon ja nelihormisen piipun kokonaisuus. Puukkoseppä maalaa peltimuurin punaiseksi ja on jo rapannut muun muuratun osan käsirapauslaastilla harmaaksi.

Peltimuurin runko muurataan perinteisesti umpitiilestä syrjälleen. Halusin paksumman tiilen kuin 57 mm perustiili. Potilan tiili Hämeenkyröstä valmistaa 75 mm umpitiiltä nimikkeellä NUT 75. Tästä muurattiin siis peltimuurin runko. Ennakolta valoin valumassasta tulipesän pohjan, uunin luukun ylityksen sekä tukipesän supistuksen hormimaiseen muotoon. Peltimuuri muurattiin perinteisellä savilaastilla. Laastin runkoaineena käytin Säkyläläistä hienoa muuraushiekkaa ja sideaineena Laitilan Viikaisten kylän pellonpohjalta nostettua savea. Tätä savenottopaikkaa ovat muurarit käyttäneet tulisijamuurauksissa  vuosikymmeniä.

Avotakka/ahjo sekä nelihorminen piippu muodostavat ateljeen keskelle huoneen korkuisen tilaa jakavan suorakaiteen. Tulisijan suuaukko on 300 mm leveä ja 600 mm korkea. Suuaukkoon tulee helposti irroitettava lasiluukku. Ahjona käytettäessä luukku nostetaan pois ja takkana käytettäessä luukku on paikallaan. Tulisija on osittain varaava. Tulipesän toisessa sivussa on poskikanava alas josta savukanava on yhdistetty hormiin. Tulisijassa on myös vetopellillä varustettu kesäpelti, jonka kautta takka toimii avotakkaperiaatteella. Tulisijaa on tarkoitus käyttää myös ahjona.

Tilaan muurattiin myös pieni liesi. Liedessä on 5A lieden päällinen ilman kehystä. Kehykseksi teetettiin 8 mm metallilevystä sopivan kokoinen polttoleikattu reikälevy, joka toimii myös laskutasona kuumille astioille. Liesi rapattiin käsirappauslaastilla.

Tulisijakokonaisuudessa on nelihorminen piippu. Yksi hormeista toimii lieden päällä ilmanvaihtohormina.

Puukkosepän ateljee rakentuu kauniisti rannan reunaan. Muuraukset toteutettiin vuoden aikana keväästä -15 alkaen.

 

                                        

 

                          Muurataan yhdessä turvallisesti tiilestä.