Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kakluunin purku

Lähetetty 11.4.2016

Kakluunin purkuKakluunin purkuPääsin taas vanhan kakluunin kimppuun, nyt purkutöihin.

Taloa, joka oli saanut purkutuomion 40-vuotta sitten puretaan parhaillaan. Kamarissa oli kaunislinjainen kulmakakluuni, jota ei ollut poltettu samaiseen 40-vuoteen. Palomuuriin liimattujen sanomalehtien perusteella arvelin uunin muurausvuodeksi 1938. Purettavalle uunille on uusi kamarin nurkka odottamassa Uudenkaupungin  Lokalahdella.

Kaakeliuunin purku alkaa uunin dokumentoinilla. Valokuvia otetaan uunin kaikista yksityiskohdista. Uunin kerrokset kaakeli kaakelilta merkitään ja kuvataan. Kerrokset numeroidaan ylhäältä alas tai päinvastoin 1, 2, 3... ja kerrosten kaakelit vasemmalta oikealle tai päinvastoin 1.1, 1.2, 1.3...2.1, 2.2, 2.3...

Kaakeliuunien yläpää on lähes aina peitetty sementtilaastilla. Parhaimmillaan tämä tasauskerros on ohut ja näin ollen helppo poistaa, niin tälläkin kertaa.

Kakluunissa on kahdet savupellit päällekkäin. Uunin tulipesä- ja poskikanavat loppuvat ennen savupeltejä joten uuni on umpeen muurattu alimmasta savupellistä ylöspäin. Vuosikymmeniä käytössä olleet uunit ovat sisäosiltaan kuluneita. Tiilet ovat pääosin hyvinkin irtonaisia mikä helpottaa purkutyötä.

Nyt purettava uuni on ollut vähällä käytöllä ja näin ollen edelleen tiukkaa muurausta. Uunin yläpään purkaminen oli kovin työlästä paksun umpeenmuurauksen ja kulumattomien savilaastisaumojen vuoksi.

Kaakeliuunin purkutyössä tärkeintä on, etteivät kaakelit pääse liikahtamaan ulospäin. Kaakelin reunojen ja kulmien lasitukset lohkeavat pienestäkin kolhusta. Uuni täytyy purkaa sisältä ja sisään päin ennen kaakelien irroitusta.

Uunin rungon muodostavat kaakelit ja niiden sisään (rumpuun) muuratut ohuet tiilet. Täyteen muuratun kaakelin taakse on vielä muurattu tiili syrjälleen. Täyteen muurattu kaakeli ja syrjätiili muodostavat yhteenmuurattuina tulisijan rungon. Kaakelit ovat ennen täyteen muurausta sidottu toisiinsa rautalankasidoksin.

Uunista täytyy purkaa ensin tulipesän ja poskikanavien tiilet ja palomuuria vastaan olevat uunin runkotiilet. Kaakelin takana oleva syrjätiili täytyy poistaa varovasti. Samoin kaakeleiden väliin  muuratut pienet tiilenpalat nämä tulee poistaa varovasti. Savilaasti lähtee irti rapsuttamalla ja näkyviin tulevat kaakelien sidontaan käytetyt rautalangat katkaistaan. Kaakelista on syytä ottaa kädellä kiinni rautalankaa katkaistaessa, sillä kun savilaastimuurauksen ja rautalangan tuki poistuu kaakeli on lähes irtonainen.

Purkutyö eteni hyvin vaikka olikin työläämpää ja varovaisempaa kuin yleensä. Mukava työ keväisessä maalaismaisemassa. Mustarastaan laulu ja Airam-termospullokahvi toivat lisäviihtyvyyttä purkutyöhön.

Tulipesä oli muurattu tulitiilestä (Arabia ja Seppo 1 65) ja keltaisesta laastista (tulenkestävästä muuraulaastista?) Uuninluukut olivat kauniit öljylappukoristeiset. Uunissa oli pari rikkoontunutta kaakelia. Nämä saa liimattua pikaliimalla muurauksen kestäviksi.

Pakkasin kaakelit banaanilaatikoihin purkutalon 30-luvun ja omiin uudempiin Turun Sanomiin käärittyinä. Otin talteen kaakelien sidonnassa käytetyt rautalangat, ehkä vain muistoksi. Kaikki järkevän kokoiset ohuet poltetut tiilet otin myös talteen. Pellit, luukut ja nokiluukut muurataan tietysti kakluuniin uudelleen. 

Kaakelit tarvikkeineen ja työkalut Chevyn lavalle ja kotiin.

Aamu kahdeksalta aloitettu työ tuli valmiiksi iltapäivällä puoli kahden maissa.

 

 

 

 

                                        

 

                          Muurataan yhdessä turvallisesti tiilestä.