Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaakeliuuneja Uuteenkaupunkiin

Lähetetty 5.4.2016

Viime vuoden kesään mahtui kaksi hienoa muuraustyötä Uudenkaupungin vanhoissa puutaloissa.

Ensimmäisessä talossa  purin kaakeliuunin ja muurasin sen uudelleen samaan paikkaan. Toinen muuraus oli myös kaakeliuunin uudelleen muuraus. Isäntäväki purki vanhan kaakeliuunin muutaman kilometrin päästä kunnostettavasta kodistaan. Muurasin uunin aikoinaan puretun kaakeliuunin paikalle.

Tuon ensimmäisen työn tein talossa, jossa olin muurannut aiemminkin. Pariskunta oli hankkinut vanhan historiallisen talon Uudestakaupungista ja korjasi sitä hienovaraisesti. Vuonna 1995 sain tehtäväksi muurata talon saliin kaakeliuunin, joka purettiin saman talon kamarista. Talon savupiipuista korjattiin vain vaurioituneet osat ja keittiön liesi ennallistettiin mahdollisimman alkuperäiseen asuun. Yhden kamarin kaakeliuuni vuoti savua jostain uunin ja palomuurin välistä. Vuotoa yritin myös silloin eri tavoin tukkia.

Nyt kahdenkymmenen vuoden kuluttua asukkaat halusivat tuon savuvuodosta korjatun ja aikanaan vinoon painuneen kaakeliuunin ennallistaa uutuutensa kuntoon. Kävin asukkaita tervehtimässä ja arvioin samalla purku- ja muuraustyön laajuuden. Varasin reilun viikon kesästä tähän mieluisaan työhön. Päivä purkuun ja viitisen päivää muuraukseen on aika tarkka aikataulu pienehkön tai keskikokoisen kaakeliuunin kohdalla. Aloitimme uunin purun yhtenä maanantaina ja viikon päästä tiistaina saimme uunista savut ulos. Kertakaikkisen hieno työ.

Toinen kaakeliuunityö toteutettiin myös vanhassa puutalossa Uudenkaupungin vanhassa keskustassa. Vanha talo oli siirtynyt nuoren perheen kodiksi ja talo oli hyvällä maulla toteutettavan korjauksen kohteena. Salin nurkkaan oli jossain vaiheessa muurattu tiilinen avotakka. Tämän uudet asukkaat olivat purkaneet ja halusivat paikalle vanhan kaakeliuunin. Heillä oli katsottuna vielä pystyssä oleva ei aivan virheetön kaakeliuuni. Asukkaat ottivat yhteyttä ja pyysivät arvioimaan uunin sopivuutta heidän tarpeeseensa. Uuni todettiin mahdolliseksi purkaa ja uudelleen muurata heidän saliinsa. Isäntäväki liimasi joitain vaurioituneita kaakeleita kokoon ja pari kaakelia uusittiin varaosaspankin kaakeleilla.

Muurattava kaakeliuuni oli lähes salin korkuinen ja sen sai yhdistettyä talon vanhaan piippuun yläliittymänä. Arvioin tähänkin työhön tarvittavan muurausaikaa noin viikon. Maanantaina aloitimme muuraustyöt ja valmista tuli lauantaina puolen päivän aikaan. Pieni prasu juuri pystytettyyn kakluuniin ja savut piipusta ulos. Kyllä on muurarilla hymy herkässä ja talon väellä ylpeä olo.

 

Suuret kiitokset  molemmille Uudenkaupungin vanhojen talojen korjaajille. Muurauttaessanne taloonne vanhan kaakeliuunin teitte kauniin ja hyödyllisen palveluksen itsellenne, talollenne ja myös tuleville asukassukupolville.

 

                                        

 

                          Muurataan yhdessä turvallisesti tiilestä.