Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Muurattu lyhty

Lähetetty 28.12.2016
Lue loput artikkelista »

Saunatuvan ruukintiilinen piippu

Lähetetty 28.12.2016
Lue loput artikkelista »

Avotakka pihakeittiöön.

Lähetetty 19.11.2016

Tuvan lieden muuraus vanhaan porvaristaloon.

Lähetetty 2.8.2016

Vanhoissa taloissa työskentely on lähes poikkeuksetta kiinnostava ja innostava kokemus, niin tälläkin kertaa.

Vanhan porvaristalon keittiössä oli alkuperäinen savuhormi. Tähän savuhormiin on todennäköisesti ollut alunperin liitettynä leivinuuni, liesi ja lieden kuuppa. Keittiössä oli tällä hetkellä kolmisenkymmentä vuotta sitten asennettu tehdasvalmisteinen puuliesi.

Talon väki halusi talon henkeen sopivamman keittiön muurin. He päätyivät paikalleen muurattuun paistinuunilliseen lieteen. Liesi ja sitä ympäröivä muuri laatoitettaisiin vanhojen kaakelien kokoisilla ja näköisillä laatoilla puskusaumoin.

Isäntäväki tilasi työn Merimuurilta ja muurausajankohdaksi sovittiin juhannuksen seutu kesäkuussä -16.

Työ alkoi vanhan lieden poistolla ja ympäröivän muurauksen purulla. Myös muuria kiertävä laatoitus piikattiin pois. Laattojen piikkauksen yhteydessä muurauksesta irtosi kauttaaltaan myös vanha rappaus.

Muuri/hormisto on muurattu vanhaan tapaan syrjälleen n. 75 mm paksusta umpitiilestä savilaastilla. Tein laattojen ja rappauksen piikkauksen vasaraa ja meisseliä käyttäen, jottei savilaasti-syrjätiilimuuraus vaurioidu.

Kastelin piikatun ja siivotun tiilipinnan päivän päätteeksi reilusti vedellä seuraavana päivänä suoritettua rappausta varten. Jo valmiiksi kostea tiili ei ime liian nopeasti rappauslaastin vettä itseensä ja näin rappauksesta tulee vahvempi. Rappasin muurin kalkkisementtilaastilla kauppanimeltä Weber käsirappauslaasti. Rappauksen jälkihoito, eli riittävä kastelu rappaustyön jälkeen on tärkeää. Näin estetään rappauksen liian nopea kuivuminen. Nopea kuivuminen aiheuttaa laastin halkeilua, irroittaa rappauksen alustastaan ja kun laastin sideaineet ja runkoaineet eivät ehdi kiinnityä riittävästi keskenään, laasti jää heikoksi.

Muurasin lieden umpiperustiilestä savilaastilla. Lieden kaikki luukut, paistinuuni ja päällinen asennetaan paikoilleen vasta laatoituksen jälkeen. Lieden tulenkestävyyttä edellyttämät osat valoin tulenkestävästä valumassasta mutta tämänkin työn tein aivan viimeiseksi laatoituksen ja lieden osien asunnuksen jälkeen.

Lieden ja sitä ympäröivän muurin laatoitin valkoisella sileällä ja teräväreunaisella 250 x 400 mm laatalla. Asiakas valitsi laatan, joka oli ulkonäöltään mahdollisimman lähelle vanhaa kaakelia. Laatat laatoitettiin puskusamoin vanhan kaakeliasennuksen tyyliin ja saumattiin luonnonvalkoisella laastilla.

Latoituksen jälkeen asensin kaikki luukut, lieden päällisen ja paistinuunin paikoilleen. Tein muotit lieden sisälle tulenkestävää valumassavalua varten. Valoin tulipesän ja tiivistin lieden päällisen.

Viimeisenä työaamuna poistin valumuotit lieden sisältä ja puhdistin ja viimeistelin lieden sisältä ja ulkoa. Sitten vain arina paikoilleen ja nokiluukkuun ja lieteen pienet prasut. Korkea piippu ja sopivat lämpöolosuhteet takasivat uudelle liedelle hyvän vedon.

Mukava työ ja mukava porvaristalon isäntäväki.

 

Lue loput artikkelista »

Muurarimestari

Lähetetty 14.6.2016

Muurarista muurarimestariksi.

Muurarin ammatti on perinteinen käsityöläisammatti. Aiemmin ammatissa edettiin oppipojasta aina mestariksi saakka. Kyse oli ja on edelleen ammatin oppimisesta, ammatin harjoittamisesta ja ammattitaidon laaja-alaisesta ja syvällisestä osaamisesta. Mestarinimityksen takana on nykyisinkin tämä sama osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen.

Muurarimestaritutkintoa ei kisälli- ja mestaritutkintojen joukossa enää ole. Talonrakennusalan erikoisammattitutkinnon suorittaminen sekä näyttötutkinnoissa osoitettu muurarin ammatin laaja-alainen ja syvällinen osaaminen mahdollistavat muurarimestarinimityksen saamisen.

Mestarikiltaneuvosto myönsi Timo Laitiselle muurarimestarin mestarikirjan 14.6.2016.

Lue loput artikkelista »

Teppo pihakeittiö mökkirantaan

Lähetetty 23.5.2016

Lue loput artikkelista »

Kakluunin purku

Lähetetty 11.4.2016

Kakluunin purkuKakluunin purkuPääsin taas vanhan kakluunin kimppuun, nyt purkutöihin.

Taloa, joka oli saanut purkutuomion 40-vuotta sitten puretaan parhaillaan. Kamarissa oli kaunislinjainen kulmakakluuni, jota ei ollut poltettu samaiseen 40-vuoteen. Palomuuriin liimattujen sanomalehtien perusteella arvelin uunin muurausvuodeksi 1938. Purettavalle uunille on uusi kamarin nurkka odottamassa Uudenkaupungin  Lokalahdella.

Kaakeliuunin purku alkaa uunin dokumentoinilla. Valokuvia otetaan uunin kaikista yksityiskohdista. Uunin kerrokset kaakeli kaakelilta merkitään ja kuvataan. Kerrokset numeroidaan ylhäältä alas tai päinvastoin 1, 2, 3... ja kerrosten kaakelit vasemmalta oikealle tai päinvastoin 1.1, 1.2, 1.3...2.1, 2.2, 2.3...

Kaakeliuunien yläpää on lähes aina peitetty sementtilaastilla. Parhaimmillaan tämä tasauskerros on ohut ja näin ollen helppo poistaa, niin tälläkin kertaa.

Kakluunissa on kahdet savupellit päällekkäin. Uunin tulipesä- ja poskikanavat loppuvat ennen savupeltejä joten uuni on umpeen muurattu alimmasta savupellistä ylöspäin. Vuosikymmeniä käytössä olleet uunit ovat sisäosiltaan kuluneita. Tiilet ovat pääosin hyvinkin irtonaisia mikä helpottaa purkutyötä.

Nyt purettava uuni on ollut vähällä käytöllä ja näin ollen edelleen tiukkaa muurausta. Uunin yläpään purkaminen oli kovin työlästä paksun umpeenmuurauksen ja kulumattomien savilaastisaumojen vuoksi.

Kaakeliuunin purkutyössä tärkeintä on, etteivät kaakelit pääse liikahtamaan ulospäin. Kaakelin reunojen ja kulmien lasitukset lohkeavat pienestäkin kolhusta. Uuni täytyy purkaa sisältä ja sisään päin ennen kaakelien irroitusta.

Uunin rungon muodostavat kaakelit ja niiden sisään (rumpuun) muuratut ohuet tiilet. Täyteen muuratun kaakelin taakse on vielä muurattu tiili syrjälleen. Täyteen muurattu kaakeli ja syrjätiili muodostavat yhteenmuurattuina tulisijan rungon. Kaakelit ovat ennen täyteen muurausta sidottu toisiinsa rautalankasidoksin.

Uunista täytyy purkaa ensin tulipesän ja poskikanavien tiilet ja palomuuria vastaan olevat uunin runkotiilet. Kaakelin takana oleva syrjätiili täytyy poistaa varovasti. Samoin kaakeleiden väliin  muuratut pienet tiilenpalat nämä tulee poistaa varovasti. Savilaasti lähtee irti rapsuttamalla ja näkyviin tulevat kaakelien sidontaan käytetyt rautalangat katkaistaan. Kaakelista on syytä ottaa kädellä kiinni rautalankaa katkaistaessa, sillä kun savilaastimuurauksen ja rautalangan tuki poistuu kaakeli on lähes irtonainen.

Purkutyö eteni hyvin vaikka olikin työläämpää ja varovaisempaa kuin yleensä. Mukava työ keväisessä maalaismaisemassa. Mustarastaan laulu ja Airam-termospullokahvi toivat lisäviihtyvyyttä purkutyöhön.

Tulipesä oli muurattu tulitiilestä (Arabia ja Seppo 1 65) ja keltaisesta laastista (tulenkestävästä muuraulaastista?) Uuninluukut olivat kauniit öljylappukoristeiset. Uunissa oli pari rikkoontunutta kaakelia. Nämä saa liimattua pikaliimalla muurauksen kestäviksi.

Pakkasin kaakelit banaanilaatikoihin purkutalon 30-luvun ja omiin uudempiin Turun Sanomiin käärittyinä. Otin talteen kaakelien sidonnassa käytetyt rautalangat, ehkä vain muistoksi. Kaikki järkevän kokoiset ohuet poltetut tiilet otin myös talteen. Pellit, luukut ja nokiluukut muurataan tietysti kakluuniin uudelleen. 

Kaakelit tarvikkeineen ja työkalut Chevyn lavalle ja kotiin.

Aamu kahdeksalta aloitettu työ tuli valmiiksi iltapäivällä puoli kahden maissa.

 

 

 

 

Lue loput artikkelista »

Puukkosepän peltimuuri, ahjotakka sekä pikku liesi

Lähetetty 7.4.2016

AhjotakkaAhjotakkaMuurasin mielenkiintoisen tulisijakokonaisuuden puukkosepän ateljeeseen.

Ateljeen keskelle siis muurattiin arkkitehdin suunnittelema peltimuurin, pikkulieden, avotakkanakin toimivan ahjon ja nelihormisen piipun kokonaisuus. Puukkoseppä maalaa peltimuurin punaiseksi ja on jo rapannut muun muuratun osan käsirapauslaastilla harmaaksi.

Peltimuurin runko muurataan perinteisesti umpitiilestä syrjälleen. Halusin paksumman tiilen kuin 57 mm perustiili. Potilan tiili Hämeenkyröstä valmistaa 75 mm umpitiiltä nimikkeellä NUT 75. Tästä muurattiin siis peltimuurin runko. Ennakolta valoin valumassasta tulipesän pohjan, uunin luukun ylityksen sekä tukipesän supistuksen hormimaiseen muotoon. Peltimuuri muurattiin perinteisellä savilaastilla. Laastin runkoaineena käytin Säkyläläistä hienoa muuraushiekkaa ja sideaineena Laitilan Viikaisten kylän pellonpohjalta nostettua savea. Tätä savenottopaikkaa ovat muurarit käyttäneet tulisijamuurauksissa  vuosikymmeniä.

Avotakka/ahjo sekä nelihorminen piippu muodostavat ateljeen keskelle huoneen korkuisen tilaa jakavan suorakaiteen. Tulisijan suuaukko on 300 mm leveä ja 600 mm korkea. Suuaukkoon tulee helposti irroitettava lasiluukku. Ahjona käytettäessä luukku nostetaan pois ja takkana käytettäessä luukku on paikallaan. Tulisija on osittain varaava. Tulipesän toisessa sivussa on poskikanava alas josta savukanava on yhdistetty hormiin. Tulisijassa on myös vetopellillä varustettu kesäpelti, jonka kautta takka toimii avotakkaperiaatteella. Tulisijaa on tarkoitus käyttää myös ahjona.

Tilaan muurattiin myös pieni liesi. Liedessä on 5A lieden päällinen ilman kehystä. Kehykseksi teetettiin 8 mm metallilevystä sopivan kokoinen polttoleikattu reikälevy, joka toimii myös laskutasona kuumille astioille. Liesi rapattiin käsirappauslaastilla.

Tulisijakokonaisuudessa on nelihorminen piippu. Yksi hormeista toimii lieden päällä ilmanvaihtohormina.

Puukkosepän ateljee rakentuu kauniisti rannan reunaan. Muuraukset toteutettiin vuoden aikana keväästä -15 alkaen.

 

Lue loput artikkelista »

Uusi kiuas savusaunaan

Lähetetty 6.4.2016

Meren rannassa sijaitsevan savusaunan kiuas oli romahtanut. Tehdasvalmisteisen valumassantapaisesta tehdyn kiukaan tulipesän kansi oli pudonnut kivien painosta tulipesää. Saunassa on saunottu kymmenisen vuotta. Saunojien mielestä kiuas oli vähän pienehkö, ei tullut enää saunomisillan jälkeisenä aamuna löylyjä. 

Uutta kiuasta miettiessään saunojat päätyivät muurauttaa tiilisen kiukaan. Savusaunassa oli hyvä tila reilulle kiukaalle. Päädyimme 4 tiilen x 4,5 tiilen kokoon ( 1070 x 1210 mm) korkeuden ollessa 1400 mm. 

Vanhan kiukaan suuluukku oli saunan lämmittäjän mielestä liian pieni. Uudeksi luukuksi valittiin Pislan 501 takkaluukku (410 x 410 mm). Kiukaan kivitilan koko on n. 650 x 650 x 700 eli kiveä mahtuu vajaat 300 l. Tulitiiliä kuluu n. 230 kpl ja perustiiliä 270 kpl. Muurauspainoksi kiukaalle muodostuu siis reilut 2000 kg.

 

Kiukaan muuraustyöhön ryhdyin huhtikuun alussa.

Valoin kivien kannatinpalkit etukäteen valumassasta ajatuksena, että varmasti kestää. Kannatinpalkit lepäävät tulipesässä tukevien kynnysten päällä ja ovat tarvittaessa vaihdettavissa. Kiukaan ulkokuoren muurasin perustiilestä muurauslaastilla. Tulipesän muurasin venäläisestä tulitiilestä. Myös kivitilan sisäpuolen muurasin tulitiilestä, saunojat halusivat kiukaasen massaa ja minä vahvuutta. Perustiilestä muuratun ulkokuoren ja tulitiilikivitilan väliin laiton tuuman verran palovillaa.

Kiukaan yläpää halkeaa ajan saatossa usein kivitilan aiheuttamasta paineesta. Teetin kiukaaseen n. 90 cm korkeudelle 8 mm L-raudasta pannan estämään ulkokuoren halkeaminen. Ennen vanhaan näitä pantoja tehtiin hirrestäkin ja sidottiin saunan hirsiseinään ulkopuolisella kiilauksella.

Vanhassa kiukaassa oli isolla luukulla varustettu tiivis metalli kansi. Kansi haluttiin myös uuteen kuikaaseen.

Vanhassa savusaunassa muuraaminen on pimeää ja nokista puuhaa. Valoin valumassavalut ennen muurausta, siis kivien kannatinpalkit, tuhkapesän ja tulipesänluukun ylityspalkit. Kiukaan muuraus kesti 22 tuntia ja valujen kanssa yhteensä 24 tuntia.

 

Uusi kiuas pääsee tositoimiin tulevana vappuna.

Toivotaan hyviä, pitkäkestoisia löylyjä ja kiukaalle pitkää ikää.

 

 

Lue loput artikkelista »

Kaakeliuuneja Uuteenkaupunkiin

Lähetetty 5.4.2016

Viime vuoden kesään mahtui kaksi hienoa muuraustyötä Uudenkaupungin vanhoissa puutaloissa.

Ensimmäisessä talossa  purin kaakeliuunin ja muurasin sen uudelleen samaan paikkaan. Toinen muuraus oli myös kaakeliuunin uudelleen muuraus. Isäntäväki purki vanhan kaakeliuunin muutaman kilometrin päästä kunnostettavasta kodistaan. Muurasin uunin aikoinaan puretun kaakeliuunin paikalle.

Tuon ensimmäisen työn tein talossa, jossa olin muurannut aiemminkin. Pariskunta oli hankkinut vanhan historiallisen talon Uudestakaupungista ja korjasi sitä hienovaraisesti. Vuonna 1995 sain tehtäväksi muurata talon saliin kaakeliuunin, joka purettiin saman talon kamarista. Talon savupiipuista korjattiin vain vaurioituneet osat ja keittiön liesi ennallistettiin mahdollisimman alkuperäiseen asuun. Yhden kamarin kaakeliuuni vuoti savua jostain uunin ja palomuurin välistä. Vuotoa yritin myös silloin eri tavoin tukkia.

Nyt kahdenkymmenen vuoden kuluttua asukkaat halusivat tuon savuvuodosta korjatun ja aikanaan vinoon painuneen kaakeliuunin ennallistaa uutuutensa kuntoon. Kävin asukkaita tervehtimässä ja arvioin samalla purku- ja muuraustyön laajuuden. Varasin reilun viikon kesästä tähän mieluisaan työhön. Päivä purkuun ja viitisen päivää muuraukseen on aika tarkka aikataulu pienehkön tai keskikokoisen kaakeliuunin kohdalla. Aloitimme uunin purun yhtenä maanantaina ja viikon päästä tiistaina saimme uunista savut ulos. Kertakaikkisen hieno työ.

Toinen kaakeliuunityö toteutettiin myös vanhassa puutalossa Uudenkaupungin vanhassa keskustassa. Vanha talo oli siirtynyt nuoren perheen kodiksi ja talo oli hyvällä maulla toteutettavan korjauksen kohteena. Salin nurkkaan oli jossain vaiheessa muurattu tiilinen avotakka. Tämän uudet asukkaat olivat purkaneet ja halusivat paikalle vanhan kaakeliuunin. Heillä oli katsottuna vielä pystyssä oleva ei aivan virheetön kaakeliuuni. Asukkaat ottivat yhteyttä ja pyysivät arvioimaan uunin sopivuutta heidän tarpeeseensa. Uuni todettiin mahdolliseksi purkaa ja uudelleen muurata heidän saliinsa. Isäntäväki liimasi joitain vaurioituneita kaakeleita kokoon ja pari kaakelia uusittiin varaosaspankin kaakeleilla.

Muurattava kaakeliuuni oli lähes salin korkuinen ja sen sai yhdistettyä talon vanhaan piippuun yläliittymänä. Arvioin tähänkin työhön tarvittavan muurausaikaa noin viikon. Maanantaina aloitimme muuraustyöt ja valmista tuli lauantaina puolen päivän aikaan. Pieni prasu juuri pystytettyyn kakluuniin ja savut piipusta ulos. Kyllä on muurarilla hymy herkässä ja talon väellä ylpeä olo.

 

Suuret kiitokset  molemmille Uudenkaupungin vanhojen talojen korjaajille. Muurauttaessanne taloonne vanhan kaakeliuunin teitte kauniin ja hyödyllisen palveluksen itsellenne, talollenne ja myös tuleville asukassukupolville.

 

Lue loput artikkelista »

                                        

 

                          Muurataan yhdessä turvallisesti tiilestä.